Alaptare naturala sau alimentatie cu lapte praf pentru bebelusi? VIDEO

Alaptare naturala sau alimentatie cu lapte praf pentru bebelusi? VIDEO
Data publicarii: 03 August 2011

Cei de la "Povestiri adevarate" au incercat sa dezbata aceasta controversa alaturi de diferiti specialisti in domeniu, dar si cu cativa parinti. In acest moment, exista un proiect de lege, care incearca sa clarifice situatia si sa stimuleze alaptarea la san. Sunt, insa, si voci care spun ca documentul respectiv are mari probleme. Una dintre acestea ar fi faptul ca laptele praf ar putea ajunge la mamici doar pe baza retetelor de la medici.

In studioul emisiunii au fost invitate pentru dezbatere Irina Popescu, presedinte Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare, Mirela Zivari, psiholog si mama, Dorina Petre, mama, Cornelia Constantinescu, mama, si Gabriela Postalnicescu, sora Corneliei.

Irina Popescu spune ca proiectul de lege este pro ambele moduri de alimentatie a copiilor, insa reglementeaza felul in care se face promovarea si marketingul substituentului de lapte matern.

Reclamele la substituent de lapte matern sunt destul de agresive in acest moment. De exemplu, nu e ok ca pe cutiile de lapte-formula sa apara poze cu bebelusi.

Mirela Zivari considera ca alapatatul la san e foarte important, insa exista si situatii in care unii copii au nevoie de lapte praf. Pe vremuri, spune ea,

existatu asistente care veneau acasa aproape saptamanal la proaspetele mamici.

S-a intamplat recent ca un bebelus sa moara din cauza ca i s-a dat mancare solida. In mediul rural, multe femei nici nu au lapte praf, ofera lapte de vaca, ceea ce e foarte gresit, iar adesea ele nu au lapte si nici timp sa alapteze, intrucat merg la munca campului.

Cornelia Constantinescu e convinsa ca isi va putea alapta gemenele pana cand vor avea cel putin un an. Daca ar interveni ceva, ar apela la sfatul medicului.

Medicul specialist spune ca laptele natural e cel mai potrivit pentru dezvoltarea copilului, insa nici sa alaptezi pana la doi, trei ani nu e normal.

Laptele matern e mai sanatos, in timp ce laptele praf da frecvent alergii, intolerante. Uneori e foarte bun, insa trebuie bine ales. Cand o mamica nu are o cantitate suficienta de lapte, e necesara suplimentarea. Dansul considera ca e bine ca laptele praf sa fie dat cu reteta si ales cu grija pentru a fi cel mai bun pentru fiecare copil in parte.

In farmacii, o cutie de lapte praf costa ceva mai mult decat in supermarketuri. Irina Popescu spune ca pe cutii scrie ca e 'la recomandarea medicului', nu 'cu prescriptie medicala'. Fiecare bebelus are nevoie de un anumit tip de lapte, in functie de varsta, greutate sau afectiune.

"N-am crezut niciodata in corelatia directa intre alaptare si stimularea inteligentei copilului. Cred in prezenta mamei extrem de aproape si stimularea prin joc a copilului. Cred ca e important sa ceri sfatul specialistului, nu sa faci ce vezi pe internet sau ce auzi la alte mamici', spune psihologul Mirela Zivari.

Proaspata mamica Olimpia Zica spune ca isi alapteaza bebelusul la sa, se mulge si ii da si lapte de-ale ei, insa ii da si 'supliment', intrucat nu crede ca laptele de la san e sufucient pentru copil. Crede ca aceasta probleme se intalneste mai ales la mamicile care au gemeni.

Mirela Zivari spune ca e o parere preconceputa aceea ca bebelusul nu se satura doar cu laptele de la san. Un copil nu se ingrasa de la lapte praf, e o alta greseala in mentalitatea mamicilor.

In Romania e nevoie mai multa informatie despre acest subiect, pentru ca mamicile sa poata alege in deplina cunostiinta de cauza metoda de hranire a bebelusilor.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Acea fata
    60 min
    08:45 Ingeri tacuti
    75 min
    10:00 Imbratisarea ta
    105 min
    11:45 Esmeralda
    60 min
    12:45 Dragostea si banii
    135 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    45 min
    01:45 Trei surori
    165 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies